Історії випускників і студентів

Михайло Коваль, випускник спеціальності туризм

Талановитий фахівець туристичної галузі поділився своїми роздумами щодо власного вибору фаху, спогадами про навчання й можливість отримати потрібні практичні навички.

Михайло Коваль розповідає: «Згадуючи, як я вибирав спеціальність, міркував – куди буду вступати, на думку спадають мої хаотичні роздуми. Вважав, що люблю подорожі, хочу побачити весь світ. Бачу в переліку спеціальностей Запорізького національного університету «Туризм» і думаю: «це те, що треба»! Перші тижні після вибору, гадав, а раптом не те, може помилився... Так ось, хочу сказати, я геть не пожалкував, що зробив цей вибір. За роки навчання, завдяки ЗНУ, я зміг побувати в курортних містах Болгарії та Туреччини, відчути весь процес роботи туристичної галузі, набратися значних знань, удосконалити комунікабельність і відточити стресостійкість. Купа нових знайомих, колег, друзів, ще більше практичного досвіду, знайомство та співробітництво з компанією «Anex Tour», з якою я співпрацював кілька років, і отримав високий рівень професійних вмінь, а також ознайомлення з культурою інших народів і країн. І це все всього лише за 5 років навчання! Тож я висловлюю подяку кафедрі туризму та готельно-ресторанної справи Запорізького національного університету за титанічну працю і не менш велике терпіння, які ви вклали в моє навчання і мій професійний розвиток».

Крістіна Балєва, випускниця спеціальності туризм

У Запорізькому національному університеті (ZNU, Zaporizhzhia National University) триває реалізація профорієнтаційного проєкту «Історії успіхів випускників ЗНУ». У його рамках пропонуємо вашій увазі інтерв’ю з вихованкою факультету фізичного виховання, здоров’я та туризму, старшою менеджеркою в туристичній мережі Крістіною Балєвою (спеціальність «Туризм»).

Талановита фахівчиня поділилася своїми роздумами щодо власного вибору фаху, спогадами про навчання й можливість отримати потрібні практичні навички. Крістіна Балєва:

Пам'ятаю, як у школі нам завжди казали: «Ось вступите до університету, пам'ятатимете шкільний час, мріятимете повернутися». Але особисто я жодного разу, з моменту закінчення школи, не пошкодувала, що вже не школярка, а студентка. Адже час навчання в університеті згадую часто і з посмішкою! Із 10 класу знала, що хочу вступити саме в Запорізький національний університет і пов'язати життя з роботою в готельному бізнесі чи туризмі. Шалено радію, що мені вдалося вступити саме до ЗНУ, тому що я йшла за знаннями. Згодом я дійшла висновку, що не помилилася у своєму виборі. Завдяки цьому чудовому часу я отримала знання й професійні вміння, які допомогли мені влаштуватися на чудову роботу за спеціальністю. Зараз я працюю старшою менеджеркою в туристичній мережі «Поїхали з нами». Я відправила величезну кількість туристів на відпочинок і займаюся цим й сьогодні, навіть у такий скрутний час. За цей період я отримала безліч нагород у туристичній галузі, брала участь у різних рекламних турах за кордон. Дуже люблю свою роботу і дуже рада, що в університеті я не витратила час даремно. Хотіла б подякувати всім своїм викладачам, а особливо завідувачці кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Наталії Маковецькій за знання, за її позитив і за чудову роботу! ЗНУ – найкращий!

Олена Жукова, випускниця спеціальності туризм

"Я завжди знала, що буду навчатися за фахом, пов’язаним із галуззю обслуговування. Адже мої батьки мають схожий бізнес у м. Бердянську, і я у вільний час допомагала їм. Саме цей досвід посприяв у виборі спеціальності для здобуття вищої освіти. За час навчання в ЗНУ, у рамках проходження практик, я відвідала Закарпаття, Болгарію та Туреччину, де працювала й вдосконалювала свої навички. На першому курсі я вже працювала в ресторані «Sun Rise» у Дубовому гаю м. Запоріжжя, де обслуговувала банкети. Набираючись досвіду за роки навчання, я розвивалась у сімейному бізнесі, використовуючи здобуті в університеті знання. Після практики, що проходила на Закарпатті, я почала працювати в мережі готелів «Reikartz» на ресепшені. Це був мій перший досвід роботи в готелі. Попрацювавши так два роки, я зрозуміла, що хочу рухатися далі.

На сьогодні я перебуваю в Празі. Тут я працюю в готелі «Barcelo», що входить до мережі, відомої в усьому світі. Це – п’ятизірковий готель «Occidental Praha Five». Починала свою роботу тут зі служби хаузкіпінг, а зараз я вже працюю в ресторані та в лобі барі. Надалі можна стати менеджером ресторану. Але для мене це лише початок, бо я хочу попрацювати в мережі «Hilton». Далі – більше. Моє життєве гасло: «Не зупинятися на досягнутому та рухатись далі».

Я рада, що навчалася в Запорізькому Найкращому Університеті, там я познайомилася з багатьма людьми та здобула важливий досвід. Дуже вдячна всім науково-педагогічним працівникам кафедри туризму та готельно-ресторанної справи за знання, розуміння та підтримку студентів! "

Наталія Єршова, випускниця спеціальності туризм

"Мій кар’єрний шлях у туристичній галузі розпочався з навчання в Запорізькому національному університеті. Тут студенти факультету фізичного виховання, здоров’я та туризму не лише отримують ґрунтовні теоретичні знання. Для них також створюють багато можливостей для здобуття практичних навичок. Ця особливість організації освітнього процесу допомогла мені отримати незабутній досвід роботи в різних країнах. Моя перша практика проходила в Болгарії, де я опановувала необхідні професійні навички та вивчала болгарську мову. Потім, за підтримки викладачів кафедри туризму та готельно-ресторанної справи, які стали моїми наставниками, працювала в Туреччині. У цій країні я реалізувала теоретичні знання, здобуті під час пар, й отримала незабутні враження. Там же відбулися знайомства зі студентами з різних країн світу, із якими ми й досі підтримуємо зв’язок, але вже як фахівці галузі туризму.

Пройшовши шлях професійного й особистісного зростання, вже отримавши диплом бакалавра зі спеціальності «Туризм», я вирішила стати стюардесою. При цьому мені дуже знадобився досвід, здобутий у стінах рідного університету. Сьогодні я працюю на авіалініях Саудівської Аравії та відчуваю себе щасливою людиною, тому що розвиваюсь у цікавій для мене галузі. За таку можливість реалізувати себе я щиро вдячна рідному Запорізькому національному університету. "

Андрій Бай, студент магістратури за освітньою програмою "Туризмознавство і гостинність"

"Мій шлях на спеціальності туризм розпочався ще у 2015 році, коли я вступив до Економіко-правничого фахового коледжу ЗНУ. Чесно кажучи, вибір спеціальності був достатньо випадковим: коли я був у приймальній комісії коледжу, хтось із її співробітників запропонував мені її. Власно кажучи, зваживши всі «за» та «проти», я вирішив вступати саме на туризм. Хоча спочатку навіть не думав про нього. Протягом 3,5 років навчання у коледжі, пройшовши практику у компанії, яка займається туроператорською діяльністю «Анекс Тур», отримавши достатньо багато досвіду в даній сфері, я зрозумів, що мій вибір був вірним. Я залишився дуже задоволеним навчанням у коледжі та після його закінчення у 2019 році вирішив вступати далі на туризм до Запорізького національного університету, бакалаврат якого успішно завершив вже у 2021 році. Тож вибір моєї спеціальності був випадковим, але я однозначно залишився їм задовелений.

У 2019 році, після закінчення коледжу, я розпочав працювати у Туреччині разом їз компанією «Анекс Тур». Працював я у прекрасному місті Мармарісі на позиції трансферного гіда. Саме так я отримав свій перший величезний практичний досвід у туризмі, не тільки навчившись роботі трансферного гіда, але і завівши велику кількість знайомств, отримавши життєвий досвід, а також дізнавшись про систему роботи туроператора зсередени. У цілому протягом свого навчання як у коледжі, так і в університеті я отримав практичний досвід роботи в офісі туристичного оператора «Анекс Тур», туристичних агенціях, звісно у приймаючій стороні (Туреччині), а на даний час обрав для себе саме готельну сферу.

Працюю у готелі Khortitsa Palace на посаді receptionist у front desk департаменті. Робота дуже цікава, різноманітна, відповідальна, адже саме front desk department є центром управління у всьому готелі. Тому receptionist відповідальний не тільки за прийом та розміщення гостей, але й за координацію інших департаментів готелю, бронювання і, звісно, вирішення усіх виникаючих ситуацій. Одним словом, працюючи на посаді receptionist ви зможете сформувати у своїй голові повне уявлення про те, яким чином відбувається функціонування готелю, як департаменти взаємодіють один з одним, як відбувається повний цикл обслуговування гостей і наскільки важлива синергічність у діяльності усіх департаментів готелю. Ну і звісно, ви зможете познайомитися з величезною кількістю людей, навчитесь прекрасно запам’ятовувати людей по іменам та прізвищам, а також зможете потренувати свої навички у спілкування та англійській мові, адже вона має виняткове значення у роботі receptionist’а. Тут ви зможете як ні в якому іншому місці потренувати ваші, що назиається soft skills".

Вікторія Наздравецька, випускниця магістратури за спеціальністю туризм:

"2016 був переломним у моєму житті, адже саме тоді були перші кроки у доросле життя. Одним із складних рішень було вибрати свою майбутню спеціальність, адже у мене не було мрії з дитинства стати вчителем чи лікарем.

Визначитися було не так складно, адже прогорнувши список спеціальностей, зваживши всі "за" та "проти" мій вибір упав на спеціальність "Туризм" Запорізького Національного Університету. Іспити, вступ, 1 вересня, знайомство з кафедрою, факультетом та університетом пролетіли як одну мить. Під час навчання до нас приїжджали багато представників закордонних компаній із різними варіантами проходження практики. Саме тоді, не думаючи ні про що, я погодилася на проходження практики в компанії "Peninsula Tours"/"Join Up" у сонячній Туреччині.

Можливість заробити і подорожувати одночасно, знайомство з різними людьми з різних куточків світу, можливість перебороти всі свої страхи , пожити в зовсім іншій країні( що досить таки нелегко!), вивчити іноземні мови (адже їхавши на практику, я навіть не знала як привітатися турецькою мовою, а через пару років я вже вільно розмовляю нею) - все це було прекрасним початком моєї роботи у сфері туризму. 6 місяців практики у Кемері на Анталійському узбережжі пролетіли непомітно. Робота була складною, але саме це і було "родзинкою", адже подолавши всі труднощі, я змогла набратися величезного досвіду в туристичній галузі. Я вдячна всьому колективу кафедри, адже саме вони підтримували нас під час навчання, допомагали і дали цінні знання, які ми можемо застосовувати у своїй професійній діяльності.

У 2020 році, після початку пандемії, весь світ почав жити за новими правилами, сфера туризму не виняток. Закінчення бакалаврату, вступ на магістратуру та нові кроки у туризмі. Саме тоді я почала працювати на ресепшені в туристичному торговому центрі м. Кемер і паралельно продовжувати навчання на магістратурі, про що я зовсім не жалкую. У 2021 мій шлях у Запорізькому Національному Університеті закінчився і, за весь цей час, я ніколи не шкодувала про своє прийняте рішення, адже завдяки цьому навчанню та практиці я змогла переїхати в іншу країну, створити сім'ю та працювати в бажаній сфері, отримуючи хороший заробіток ! Запорізький! Найкращий! Твій! "

Вікторія Спудко, випускниця магістратури за спеціальністю туризм:

"Привіт, мене звати Вiкторія, я закінчила магістратуру пару років тому. Перш за все, хочу відмітити, що на факультеті прекрасні викладачі, які з розумінням відносяться до тих кто працює та навчається одночасно. Окремі слова вдячності нашому куратору Анні Вікторовні за постійну підтримку нас, допомогу, за сили, що вклала в нас! Навчання згадую із задоволенням і хочу сказати, що одним із вагомих плюсів університету є можливість проходження практик в Україні та закордоном за спеціальністю декілька разів на рік, якщо потрібно - допомога з пошуком роботи взагалі.

Я працювала у різні роки в Болгарії в готелях - покоївкою, в ресторані. Це гарна можливість отримати досвід та відпочити, побачити різні міста країни чи навіть поїхати в Стамбул на пару днів, що звісно я і зробила!

Але найкращою для мене стала робота гідом в Туреччині. Спочатку в 2018 р починала з трансферного гіда в найкращому регіоні Аланія та встигла попрацювати в 2х компаніях за сезон. Через пару років повернулася в Join up як екскурсійний гід (іноді шоп гід) у регіон Белек. Ця работа може бути одночасно яскравим етапом життя, а також тяжкою морально, але воно того варте.

Зараз, маючи досвід роботи в Україні на ресепшн, я працюю в одному з готелів найбільшого готельного ланцюга в Ірландії!

Дякую ЗНУ за допомогу в моєму професійному старті!"

Андрій Ленда, випускник освітньо-професійної програми Туризмознавство:

«Згадуючи роки навчання в Запорізькому національному університеті тебе переповняє вир емоцій. Нові знайомства, нові виклики, новий досвід та найголовніше - нові знання, які допомогли тобі зрозуміти, чого ти прагнеш від свого життя. Університет - це велика сім'я, де ти знайомишся із новими людьми, які стають твоїми найкращими друзями, знаходиш справжнє кохання на все життя та, звичайно, знаходиш свою улюблену справу. Для мене це - туризм. Туризмознавство це не тільки теоретичні знання, а й практичні навички, які виховують в тобі такі риси характеру як комунікабельність, цілеспрямованість, винахідливість, наполегливість, стресостійкість та багато інших.За роки навчання в ЗНУ я встиг побувати на практиці в Болгарії та Туреччині, а також на заході України, де отримав неабиякий досвід у різного роду професіях: офіціант, аніматор, трансфермен. Наразі я працюю менеджером із регіонального розвитку в туристичному операторі Travel Professional Group. Хочу виразити велику подяку кафедрі туризму та готельно-реторанної справи Запорізького найкращого університету за неосяжний вклад у моє туристичне майбутнє!»


Маргарита Леміш

Ця вкрай талановита дівчина закінчила магістратуру за фахом «Туризмознавство» у 2020 році та вже на той час мала колосальний досвід у готельно-ресторанному бізнесі.

В грудні 2017 року, вона з колегами по цеху відкривали ресторан «Bull. Butcher and Wine» під заступництвом відомого київського ресторатора Дмитра Борисова. Наразі ресторан є номінантом Всеукраїнської ресторанної премії «Сіль» в номінації «Кращий м'ясної ресторан України». У жовтні 2019 року ця ж команда відкрила ресторан «California. American Style Asian Restaurant», як продовження концепції розвитку Bull, тільки вже в напрямку азіатсько-американського стилю. Хочеться додати, що це унікальні для нашого міста заклади за рівнем страв, підходу до обслуговування, дизайну інтер'єру та атмосфери! На даний момент Маргарита працює в ресторані «California» та почуває себе щасливою людиною!

Наталі Булана

Ця феноменальна дівчина завжди була активною студенткою та працьовитою стажеркою наших закордонних баз практики, де й отримала величезний досвід роботи в готельно-ресторанному бізнесі та не одну подяку головних менеджерів готелів та ресторанів, де стажувалась. Її кар'єрний шлях на території України теж не був швидким і легким, а складався з багатьох сходинок. У 2013 році Наталі почала працювати у ресторані Веранда офіціанткою, в 2015 році вона вже працювала барменом-офіціантом і, нарешті, в 2019 році вона стала адміністратором ресторану Веранда!

Нагадаймо, що «Веранда» - це затишний ресторан домашньої кухні, розташований по бульвару Шевченка на мальовничій набережній. Тут гостям представлений широкий асортимент популярних європейських і українських страв, які приготовані за домашніми рецептами.

Наразі, Булана Наталі Сергіївна є ще й викладачем кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ЗНУ та ділиться своїм колосальним досвідом роботи з нашими студентами!

Анастасія Дядечко

Сфера гостинності є однією з найпривабливіших галузей. Наразі з’являються нові готелі, ресторани, туристичні компаній та івент-агенства. Сфера гостинності охоплює широкий спектр професій, а це різноманіття кар’єрних можливостей! Випускники кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ЗНУ є яскравим прикладом цих слів. Знайомтеся - Дядечко Анастасія!

Анастасія починала працювати в Туреччині в готелі «World of Starlight and Sunrise» на посаді ресепшіоніста. На наступний рік вона вже працювала на службі по роботі з гостями. А ось у 2013 році, уявіть собі, Настя була рятувальницею в «High Sierra Pools», Fairfax, USA, оскільки з дитинства має чудову фізичну підготовку та росла у спортивній родині. Далі був «Reikartz Hotel», Запоріжжя на цікавій вакансії – таємного гостя, потім Дубаї, «The H Hotel» - ресепшіоніст, «Khortitsa Palace Hotel», Запоріжжя – ресепшіоніст. І на сьогоднішній день Анастасія працює вже менеджером з продажу в готелі «Khortitsa Palace» ! Окрім цього, Анастасія Ігорівна Дядечко передає свій досвід роботи в індустрії гостинності нашим студентам, вона успішно поєднує свою роботу з викладацькою діяльністю в ЗНУ на кафедрі туризму та готельно-ресторанної справи!

Максим Головань

Максим Головань - нашого випускника 2012 року.

Кар’єра Макса в готельному бізнесі розпочалася ще за часів його навчання - у 2010 році в готелі Інтурист. З 2011 по 2013 Максим працював керівником служби прийому і розміщення у готелі Рейкарц. А з 2013 по 2020 - очолював відділ продаж і розвитку в готелі Театральний.

Наразі у Максима своє концертне агентство Concertzp, каси, івенти та інші цікаві справи для душі

Євгеній Івахненко

Думаю, всі чули про шикарний заміський комплекс для гарного відпочинку - GOOD ZONE Hotel, що в Дніпропетровській області! А чи знали ви, що очолює цей іменитий готель наш випускник, талановитий та добрий хлопець Івахненко Євгеній. Євгеній не одразу став директором, він пройшов кар’єрний шлях по ступенях - починав з відділу продаж, потім працював старшим адміністратором, а вже після цього обійняв посаду директора. Загалом, Євгеній працює у GOOD ZONE вже 7 років⭐️

Будучи студентом, Євгеній теж їздив на стажування за кордон, працював офіціантом, барменом, а також адміністратором.

І на останок, ось що каже Євгеній: «Сферу діяльності змінювати не планую, бо це точно моє! Ця сфера дуже й дуже перспективна».

Євгеній дуже допомагає кафедрі з базою практики і постійно бере участь в обговоренні освітнього процесу, вносить свої корективи та дає слушні поради, як фахівець-практик.

Олена Єфанова

Наша випускниця, розумниця - Олена Єфанова обіймає посаду адміністратора закладу. Вона працює у відомому кафе нашого міста - Арт-кафе «Teplo».

Але адміністратором стають не одразу!). Ще за період навчання, Олена Єфанова проходила стажування (готель Інтурист, Закарпаття). По закінченню 4 курсу почала працювати в Jobs Cafe ☝️. Посада - адміністратор залу. На початку весни 2019 року влаштувалася на роботу в заклад кафе «Teplo». Де і працює зараз.

Лєночці подобається функція управління, оскільки це не про владу, а про менеджмент і соціальну освіченість. Спілкування з людьми допомагає вивчати в першу чергу себе, а також вчитися вибудовувати якісні взаємини з колегами.

Надалі, Олена Єфанова, свій розвиток вбачає як в ресторанній сфері, так і за її межами.

Анна Дієр

Анна переїхала до Англії та почала працювати в готелі як ресепшіоніст (як годиться, почала з низів ресепшена) з 2015 року в одному з найкращих готелей Англії - Essex hotel England. «У нас зупинялися деякі дуже відомі знаменитості, як Орландо Блум, Денні Дайер, знаменитий англійський шеф-кухар Джеймі Олівер, з який я в підсумку знайома вже 5 років і брала участь у записі його телепередачі» - каже Анна.

Анна дуже цілеспрямована та чесна дівчина, тож вона досить швидко побудувала кар'єру, тому що завжди хотіла рухатися далі і домогтися більшого. Через 2,5 року вона вже працювала на посаді менеджеру фронт-офісу і відкривала новий готель та ресторан, який згодом був включений в список 40 найкращих ресторанів Великої Британії з морепродуктами і потрапив в Michelin Guide (а це, як ви знаєте, дуже непросто та дуже круто).

Після цього, Анна вирішила переїхати до столиці - до Лондона і в непростому відборі пройшла співбесіду і отримала посаду менеджера по роботі з гостями в готелі класу люкс! Їх постійні гості це королівські сім'ї з Катару, Арабських Еміратів і Саудівської Аравії, а також кіноактори і бізнесмени з Америки і Європи. «Навіть іноді зупиняються гості з України, яких мені завжди приємно зустрічати на рідній мові» - каже Анна.

Українці, які будують успішні кар'єри за кордоном, - це справа вже звична. Але тих, хто не забуває про рідну країну, перебуваючи від неї за тисячі кілометрів, не так вже й багато, серед них і є наша люба Anna Deer!

Олександр Павелко

Саша був зразковим і чуйним, наполегливим та обов’язковим студентом, здавалося все життя його «зіркової» групи крутилося навколо нього. У 2017 році, Олександр «захистив диплом» та став фахівцем з «Туризмознавства». Одразу ж після цього, Сашко поїхав до Таїланду, де й працює вже три роки в Sawasdee krab. Sawasdee Guest House є відмінним вибором для мандрівників, які відвідують місто Крабі, пропонуючи бюджетну атмосферу поряд з безліччю корисних зручностей, розроблених для поліпшення вашого перебування. «Загалом, найголовніші мої обов"язки», каже Сашко, «це - логістика збору гостей по готелях / таймінг / транспорт; побудова і послідовність екскурсійних об'єктів на програмі; навчання, робота з гідами та допомога на програмах для успішної роботи й позитивних відгуків від гостей».

Анастасія Кіясь

Університет Анастасія закінчила у 2015 році, коли була на останньому курсі (який закінчувала вже заочно) полетіла працювати в Дубаї, де її першою роботою була посада receptionist в готелі The Address Dubai Mall, там Анастасія пропрацювала 7 місяців. Потім вона пройшла співбесіду на посаду cabin crew в Emirates Airlines, де до цього дня працює вже більше 4,5 років (стюардесою в бізнес класі).


Дарина Легеза

Дарина люб"язно погодилася дати нам інтерв"ю про свій досвід роботи за фахом, отже представляємо вам пряму мову!

«Я працюю в Туреччині з 2014 року, вперше почала працювати в Туреччині як стажер від університету. Університет закінчила в 2015 році (з червоним дипломом, що для мене було великим шоком» 😂 (прим. авт. - а для нас, викладачів ні)))).

«За 6 років в Туреччині попрацювала в готелях зі світовим ім'ям, таких як: Hilton hotels, The Marmara Hotels, La Blanche Hotels, в даний момент працюю в Spice Hotel & SPA. Починала свою кар'єру у відділі Guest Relations, останні три роки працюю у відділі Sales & Marketing. Головне завдання нашого відділу - зробити так, що б було якнайбільше замовлень, а для цього дуже важливо добре прорекламувати готель. Ми формуємо ціну готелю на прийдешній сезон, укладаємо контракти з туристичними операторами, займаємося медіа просуванням готелю, так само беремо участь в різних виставках, Road show, Work shop програмах для того, що б вже при прямому контакті з туристичними агенціями правильно донести інформації про готелі, який ми представляємо».

Пишаємося тобою, Daria Leheza, натхнення тобі на подальші успіхи, гідної твого інтелекту та знань роботи, цікавих та добрих оточуючих людей, що вкрай важливо!

Олексій Юркевський

"Моя любов до громадського харчування почалася ще в школі" - каже Олексій, - "я, якось, підійшов до мами і сказав, що хочу працювати в кафе на кухні. Мама сказала, що мене не візьмуть, бо я малюк ще. Було мені, 15 років, здається. Але я все одно пішов до закладу харчування і пройшов співбесіду. Мене взяли не на кухню, а на бар! Так минуло літо!

Працював в Coffe-Life, правда, не довго. Плюсом роботи був гнучкий графік, а це для студента першого курсу було клас! Потім був довгий період в ресторані "Крыша"! Три роки я пропрацював за стійкою, починав від посади барбек, а закінчив вже посадою бар-менеджер.

Але робота з алкоголем мені не приносила задоволення і заспокоєння та й любов до кави (як до мистецтва) зростала все більше. У перервах на каву брейк ходив майже завжди з нашим шефом по кухні Світланою. Вона жінка зі стажем і величезним багажем знань, вона мене багато чому навчила по кухні, коли я був ще звичайним барменом!

Я вирішив піти на іншу роботу, так би мовити, для душі. Мене взяли в Zappa! І там я відчув блаженство я зрозумів, що ось це те, що я так довго шукав. Ми готуємо напої на основі еспресо, заглиблюємося в вивченні чорної кави. Адже краще чорної, правильно звареної кави немає нічого🖤 ми готуємо там їжу, саме за можливостями бариста, без всяких там "мішленовских зірок." Зараз працюю на посаді бариста (хлопці жартують, що я шеф кухар, бо я більше всіх люблю готувати! Все ж таки бажання бути на кухні залишається і до цього дня.

Іван Плетінь

Одним з таких харизматичних професіоналів є наш випускник Іван Плетінь. З 2013 року Іван працює гідом, шоп-гідом, гідом-екскурсоводом, трансферним гідом, тощо… Працював Іван у Египті, Туреччині, В'єтнамі. Наразі Іван працює Об'єднаних Арабських Еміратах шоп-гідом від туристичного оператора ANEX TOUR.

Юлія Діхтярук

Зазначимо той цікавий факт, що Юлія та її група були «першими ластівками» щойновідкритої у 2006 р. спеціальності «Туризм»! Юля дуже добре пам'ятає наші перші стажування за кордоном 🏝(у Туреччині), де вона одразу «взяла все в свої руки» (адже дуже добре володіє англіською мовою) і була призначена менеджерами на гарні посади - в готелі Sunrise resort у відділі F & B (2007 р.), в готелі Joy Kiris Resort в відділі Guest relation (2008 р.)

Цій моторній дівчини вдавалося навіть поєднувати навчання з роботою - все літо та трішки осені 2008 року Юля працювала трансферним гідом ТО Pegas touristik (Туреччина).

Влітку 2009 року ми всі стажувалися в готелі Starlight Convention Centre & Spa Resort, де у Юлії був неабиякий успіх! Звичайно, вона вже великий досвід в сфері гостинності🧍🏻‍♀️

Хронологія роботи Юлії в Туризмі;

2015 - шоп-гід ТО Анекс тур – Туреччина;

2016 - екскурсійний гід ТО Анекс тур - В'єтнам;

2017 - шоп-контроль ТО Анекс тур Туреччина;

2018 - екскурсійний гід ТО Анекс Тур Китай;

2019 - готельний гід ТО Русь тур, Китай.

Олександр Вініковецький

Розширимо географію та розповімо вам про одного першокласного повара, що працює у крутому ресторані готелю מלכת שבא אילת - Queen Of Sheba Eilatt, що в Ейлаті (Ізраїль) – Сашка Вініковецького.

Саша: «Я прийшов вчитися до університету на «туризм» в 2009 році на заочне віділення, 5 років заочного промайнули як один день, і у 2014 я вступив до магістратури кафедри туризму. Навчання було для мене легким і цікавим, адже на той час я вже працював в сфері послуг (кафе Укроп, що на вулиці Жуковського, біля 6-го корпусу університету). Два рази їздив на практику від університету в Туреччину в готель Sunrise Resort Hotel Перший рік я був офіціантом, другий рік попросився на кухню). Зараз працюю поваром в Ізраїлі, готель Queen of Sheba Eilat.

З приводу роботи, я дуже щасливий, що потрапив тут на кухню, тут інша кухня, інша атмосфера, ніж в Україні, ці та ще деякі деталі ваблять спробувати зайти і стимулюють добре працювати».