Студенти ЗНУ зустрілися із фахівцем з ресторанного бізнесу Олександром Присяжнюком

14.02.2020

Днями в ЗНУ (ZNU, Zaporizhzhia National University) відбулася зустріч студентів спеціальностей «Готельно-ресторанна справа» і «Туризм» із роботодавцем – успішним бізнесменом і ресторатором, засновником 12 вдалих проєктів, серед яких ЖК «Ренесанс», клубний дім «Корона Ренесансу», ресторан «Monica Bellucci» (ТОП-10 кращих українських заміських ресторанів), італійської піцерії «Monkey pizza&bar» тощо – Олександром Присяжнюком. Він завітав до університету разом зі своєю командою, зокрема, із шеф-кухарем, італійцем Роберто Амаролі.

Організаторами такого заходу на базі ЗНУ виступили відділ доуніверситетської підготовки, профорієнтації та працевлаштування і кафедра туризму, координували відповідно зустріч завідувач цієї кафедри, професор Наталія Маковецька та провідний фахівець відділу Оксана Булавіна. Студентська молодь виявила значну зацікавленість у цьому заході, якщо судити з кількості присутніх в аудиторії, де не тільки не залишилося вільних місць, а багатьом довелося спілкуватися цілу пару стоячи. Адже багатьох із них сьогодні приваблює перспектива працювати в одній з найпопулярніших сьогодні в Україні галузей, що стрімко розвивається, – ресторанному бізнесі. А ще – зустріч із цікавою особистістю, можливість отримати практичні поради для особистого подальшого розвитку й започаткування своєї справи.

Олександр Присяжнюк для учасників зустрічі провів презентацію на тему «З чото розпочати ресторанний бізнес». Він коротко розповів про себе та перші свої не досить вдалі спроби у галузі бізнесу. Також він надав поради, які, на думку доповідача, зможуть застерегти молодь від певних помилок і допомогти їй вибудувати успішну схему власної справи.

Гість поділився деякими секретами ведення успішного бізнесу: розповів про те, як розвивати ідеї, втілювати бізнес-проєкти і де знаходити інвесторів. А також – представив найкращі ідеї, які на сьогодні працюють, і запропонував список форматів, які можуть принести гарні результати за умов їхньої реалізації. Він також наголосив, що продукт передусім має бути якісним, тоді він сам себе продає, а робота з його вдосконалення має стати процесом постійним.

Він також зосередив увагу присутніх на тих ризиках, які бере на себе підприємець, і, як обізнаний у цій галузі фахівець, що має досвід як успішних, так і не успішних проєктів, надав майбутнім колегам практичні поради щодо уникнення низки ризиків, які найчастіше трапляються у галузі ресторанного бізнесу.

Отже, важливою складовою вдалого проєкту є не лише його організатор, який генерує інноваційну ідею (або використовує вже готову франшизу), та інвестор, а й та людина, яка є експертом в обраній галузі діяльності. У ресторанному бізнесі – це шеф-кухар, він виступає тут третьою стороною, повноцінним партнером і саме під нього адаптуються умови функціонування закладу. Про завдання, специфіку функціонування й інші моменти роботи кухні новоствореної піцерії «Monkey pizza&bar» розповів присутнім її шеф-кухар Роберто Амаролі. Він має досвід роботи в найкращих ресторанах Італії, Туреччини, Греції, Парагваю, неодноразово відзначений зірками Мішлен.

Окрім іншого, бізнес завжди має розвиватися. Найбільш вдалими виступають ті ідеї, які можуть розростися в мережу. Йшлося під час зустрічі також про розподіл коштів у бізнесі, партнерство, ентузіазм як важливий двигун прогресу. Доповідач порадив майбутнім бізнесменам знайти наставника, на якого варто рівнятися. Адже й люди, які мають певні досягнення, прагнуть передавати свої знання учням, вони можуть стати для молоді трампліном до здійснення власних мрій.

Сама кінцева модель бізнесу, на думку Олександра Присяжнюка повинна бути прорахована, потрібно створити бізнес-план, аби зрозуміти ризики, темпи самоокупності і взагалі правильно будувати бізнес. Адже задачі, що не прописані в цифрах, зазвичай не досяжні. І якщо з партером не підписаний меморандум про наміри і терміни виконання, він також буде розумітися сторонами по-різному.

Насамкінець бізнесмен запросив молодь пройти стажування на базі його закладів, мережу яких планує розширювати, здобути потрібний досвід, аби мати можливість започаткувати у майбутньому власний ресторанний бізнес (https://www.znu.edu.ua/cms/index.php?action=news/view_details&news_id=50137&lang=ukr&news_code=studenti-znu-zustrilisya-iz-fakhivtsem-z-restorannogo-biznesu-oleksandrom-prisyazhnyukom).

Зустріч студентів спеціальності "Туризм" з представником національної мережі професійних турагенцій TPG Agency

03.06.2020 відбулася онлайн-зустріч студентів спеціальності туризм з Ніколаєвою Тетяною Вікторівною, директоркою турагенції TPG Agency м. Запоріжжя.

У ході бесіди Тетяною Вікторівною було розглянуто питання щодо регулювання діяльності туристичного підприємтва, формування і збуту туристичного продукту, а також особливості роботи з клієнтами та персоналом турагенства в умовах пандемії.

Також стейкхолдер розповіла про внесені зміни у роботі авіакомпаній і оформення страхування, зміни туристичних напрямів та умов прийому туристів.

Окрім цього разом із студентами було обговорено можливі шляхи збереження туристичної галузі в сучасних умовах.

Підбиваючи підсумки, директорка турагенції TPG Agency запропонувала можливості дистанційного проходження практичної підготовки здобувачам вищої освіти за спеціальністю туризм.

Зустріч була організована завідувачкою кафедри туризму та готельно-ресторанної справи, професором Маковецькою Н.В.

https://www.znu.edu.ua/cms/index.php?action=news/view_details&news_id=53399&lang=ukr&news_code=u-znu-proveli-zustrich-studentiv-spetsialnosti---turizm---iz-predstavnikom-natsionalnoyi-merezhi-profesijnikh-turagentsij---TPG-Agency--

Відвідування Тренінг-Центру "Акули бару"

08.10.2020 викладачі кафедри туризму та готельно-ресторанної справи відвідали майстер клас з організації барної справи, який відбувся у Тренінг-Центрі "Акули бару" м. Запоріжжя.

Захід був проведений Сергієм Розлуцьким, фахівцем компанії Bayadera Group - компанії, що володіє алкогольними брендами, а також є імпортером деяких алкогольних брендів у світі.

Сергій провів презентацію міцних алкогольних напоїв, розповів про їх історію походження, способи виробництва, класифікацію тощо. Після надання теоретичних знань, фахівець провів майстер клас по приготуванню коктейлів (різними способами) із використанням презентуючих напоїв.

Захід був дуже цікавий та інформативний.

Одним із важливих показників формування готовності здобувачів вищої освіти-майбутніх фахівців за обраною спеціальністю є їх взаємозв’язок не тільки з викладачами закладу вищої освіти, а і з потенційними роботодавцями.

01 грудня 2020 р. у форматі Zoom-конференції відбулась зустріч студентів 4 курсу спеціальності «Туризм» факультету фізичного виховання, здоров’я та туризму ЗНУ(ZNU, Zaporizhzhia National University) із Сергієм Севідовим (м. Київ), засновником туристичного агенства Travel Destination Ukraine (https://www.ukraine-dmc.com/), організатором Adventure Tours in Ukraine (https://adventureua.com/), а також Outdoor Fun Club (https://outdoorclub.fun/).

Стейкхолдер розповів студентам про особливості діджиталізації маркетингу в організації туристичної діяльності, про специфіку формування туристичних продуктів у Military Tourism та Adventure Tourism, про якості, якими повинен володіти фахівець туристичної галузі. Резюмуючи, бізнесмен зазначив : «Щоб досягти високого професійного рівня в організації туристичної галузі, необхідно знати англійську, мати бажання постійно навчатися та самовдосконалюватися, бути цілеспрямованим у досягненні мети, і тоді у вас все вийде!», а також надав пропозиції щодо можливості проходження дистанційної практики студентами спеціальності «Туризм».

На заході були присутні завідувачка кафедри туризму та готельно-ресторанної справи, професор Маковецька Н.В. і доцент кафедри Сидорук А.В. (https://www.znu.edu.ua/cms/index.php?action=news/view_details&news_id=52559&lang=ukr&news_code=na-fakulteti-fizichnogo-vikhovannya--zdorov---ya-ta-turizmu-znu-proveli-onlajn-zustrich-zi-stejkkholderom)


ПРОВЕДЕННЯ ВЕБІНАРУ З ФАХІВЦЯМИ ГОТЕЛЬНОЇ ІНДУСТРІЇ


19.11.2020 для студентів спеціальності «Готельно-ресторанна справа» було проведено вебінар з представниками готелю «Khortitsa Palace»: менеджером-управителем готелю – Джафаром Шамією, а також менеджером з продажів готелю – Анастасією Дядечко.

Теми, які обговорювались на вебінарі були наступними:

1. З чого починати будівництво готелю та фактори, які потрібно враховувати при плануванні.

2. Категорії та класифікації готелів.

3. Департаменти готелів та їх специфіка (на прикладі готелю «Khortitsa Palace»).

4. Формування бюджету в готелях.

5. Перший контакт з гостями.

6. Робота з проблемами, запитами та конфліктами гостей.

7. Якості, якими повинен володіти співробітник готелю.

8. Реклама в готелі (на прикладі готелю «Khortitsa Palace»).

9. Залучення інвесторів.

10. Програми лояльності в готелях (на прикладі готелю «Khortitsa Palace»).

11. Вплив COVID-19 на роботу готелю (на прикладі готелю «Khortitsa Palace»).

Від розмови зі справжніми фахівцями своєї справи студенти були в захваті. На всі питання, які виникали, вони отримували вичерпні відповіді.

Готель «Khortitsa Palace» уже кілька років співпрацює з факультетом фізичного виховання, здоров'я та туризму, а саме є базою практики для студентів кафедри туризму та готельно-ресторанної справи.

Слід наголосити, що Анастасія Дядечко, яка нині вже не перший рік співробітниця готелю, є випускницею кафедри туризму та готельно-ресторанної справи. Це приклад того, що наші випускники стають кваліфікованими фахівцями та вже можуть ділитися досвідом.

https://www.znu.edu.ua/cms/index.php?action=news/view_details&news_id=53400&lang=ukr&news_code=dlya-studentiv-spetsialnosti---gotelno-restoranna-sprava---proveli-vebinar-iz-fakhivtsyami-gotelnoyi-industriyi

Участь студентів і викладачів кафедри туризму та готельно-ресторанної справи у воркшопах Національної туристичної організації України

Упродовж семи днів (3-10 листопада 2020 р.) представники проєкту «Диверсифікація сільського туризму через збалансованість та креативність: поширення європейського досвіду в Україні / DIRUT» (один із переможців конкурсу програми «Erasmus+» за напрямом Жана Моне 2020 р.), зокрема координаторка проєкту, доцентка кафедри міжнародної економіки, природних ресурсів та економіки міжнародного туризму економічного факультету, к.е.н. Наталя Венгерська, учасники команди – професорка кафедри туризму та готельно-ресторанної справи факультету фізичного виховання, здоров’я та туризму, д.п.н. Лариса Безкоровайна та начальниця відділу міжнародних зв'язків ЗНУ Аліна Осаул – долучилися до онлайн-воркшопів Національної туристичної організації України (НТОУ). Програма воркшопів була захоплюючою та структурованою. Зокрема, День 1 – «Теорія», День 2 – Практичні заняття», День 3-6 – «Самостійна робота», День 7 – «Презентація розроблених продуктів». 10 листопада презентували десятки туристичних продуктів. Учасники проєкту «DIRUT» Наталя Венгерська та Лариса Безкоровайна представили туристичний продукт «Етнокультура та креатив Запорізького краю. Зв’язок поколінь».

Також до даного заходу долучилися студенти 3 курсу спеціальності «Туризм», у яких викладає Лариса Безкоровайна. Студенти відзначили, що їм було дуже цікаво подивитися розроблені презентації туристичних продуктів від представників Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської та Харківської областей.

https://www.znu.edu.ua/cms/index.php?action=news%2Fview_details&news_id=52389&lang=ukr&news_code=komanda-pro--ktu---DIRUT---programi---Erasmus----doluchilasya-do-vorkshopiv-natsionalnoyi-turistichnoyi-organizatsiyi-ukrayini&fbclid=IwAR0Nr_Pzm64d4VuP6tV2YJJMqTwdDeugnO4KAv7xt-gOvjbWEpzG-uBN1UE

ЗУСТРІЧ З ПРЕДСТАВНИКОМ ТУРИСТИЧНОГО ІНФОРМАЦІЙНОГО ЦЕНТРУ


У грудні 2020 року для студентів спеціальності «Туризм» було організовано онлайн-зустріч з Людмилою Остапенко – начальником відділу іміджевих проектів і маркетингу управління туризму департаменту культури і туризму Запорізької міської ради.

На зустрічі зі студентами було обговорено специфіку роботи департаменту культури і туризму, значення подієвого туризму в місті Запоріжжя (а саме про масштабні проекти – фестивалі Khortytsa Freedom та Jazzy, Дні Гостинності та інші). Також пані Остапенко розповіла студентам про історію створення Туристичного інформаційного центру (ТІЦ), його роботу та провела невелику віртуальну екскурсію по закладу. Студентам було представлено готові туристичні продукти міста Запоріжжя, а також надана можливість висловити свою думку щодо перспективних напрямів надання туристичних послуг. Звернуто увагу на наявність сайту центру та його сторінок в соціальних мережах, де можна знайти всю необхідну інформацію.

Після доповіді студенти мали можливість задати питання, на які отримали інформативні відповіді. Досвід спілкування із представницею даної організації є надзвичайно цінним для майбутніх фахівців туристичної галузі.

https://www.znu.edu.ua/cms/index.php?action=news/view_details&news_id=53398&lang=ukr&news_code=na-fakulteti-fizichnogo-vikhovannya--zdorov---ya-ta-sportu-dlya-studentiv-proveli-onlajn-zustrich-iz-predstavnitseyu-turistichnogo-informatsijnogo-tsentru

Викладачі кафедри туризму та готельно-ресторанної справи стали членами ГО «Запорізька обласна туристична асоціація»!

Відповідно до протокольного рішення №2 Виконавчої ради ГО ЗОТА від 08.02.2021 р. членами обласного туристичного осередку стали науковці Запорізького національного університету кафедри туризму та готельно-ресторанної справи:

1. Маковецька Наталія Валеріївна, д.п.н., професор, завідувачка кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ЗНУ

2. Безкоровайна Лариса Вікторівна, д.п.н., професор, професор кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ЗНУ

3. Бортников Євгеній Геннадійович, к.г.-м.н, доцент, доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ЗНУ

4. Чуєва Інна Олександрівна, к.н.ф.в.с., доцент, доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ЗНУ

5. Сидорук Анна Вікторівна, к.п.н., доцент, доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ЗНУ

6. Конох Олена Євгеніївна, к.н.ф.в.с., доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ЗНУ

7. Конох Андрій Анатолійович, к.п.н., старший викладач кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ЗНУ

8. Геращенко Ярина Михайлівна, викладач кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ЗНУ

9. Балацька Владислава Євгенівна, викладач кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ЗНУ

https://www.znu.edu.ua/cms/index.php?action=news/view_details&news_id=53188&lang=ukr&news_code=vikladachi-fakultetu-fizichnogo-vikhovannya--zdorov---ya-ta-turizmu-aktivno-spivpratsyuyut-iz-oblasnoyu-turistichnoyu-asotsiatsi--yu

Міжнародне співробітництво кафедри

В рамках Угоди про співробітництво між Запорізьким національним університетом та освітніми закладами Польщі: Поморською академією в Слупську, Університетом економіки в Бидгоші та Університетом імені Яна Длугоша, викладачі кафедри туризму та готельно-ресторанної справи продовжують здійснювати активну роботу щодо поширення міжнародного співробітництва. Так, із представниками факультетів і кафедр цих закладів, які здійснюють професійну підготовку фахівців із туризму, міжнародного туризму, відпочинку та менеджменту гостинності, відбувається листування з пропозиціями щодо проведення спільної науково-дослідної роботи, участі в проведенні науково-практичних конференцій, обміну здобувачами вищої освіти різних рівнів, наукових стажувань тощо. Тож, викладачі кафедри туризму та готельно-ресторанної справи сподіваються на плідну, творчу співпрацю з польськими колегами задля забезпечення ефективності та підвищення якості освіти в туризмі та гостинності, а також імплементації європейських цінностей навчання в практику навчально-виховного процесу Запорізького національного університету.

P.S. Наразі йде підготовка листів щодо співробітництва з закладами вищої освіти Білорусії і Туреччини.


26.02.21 студентським активом кафедри туризму та готельно-ресторанної справи, за підтримкою викладачів кафедри і студентської ради факультету фізичного виховання, здоров'я та туризму, відбулася віртуальна екскурсія для усіх бажаючих студентів ЗНУ.

Під час екскурсії "Олександрівськ" було розглянуто такі екскурсійні об'єкти, як: залізничний вокзал 2 (у минулому - станція Катеринівська), пам'ятник Осипу (Йосипу) Гладкому, третій корпус Запорізького національного університету - будівля колишньої жіночої гімназії, колишній прибутковий будинок Мінаєва і будівля земської управи (одна з найкрасивіших будівель старого Олександрівська) - Запорізький обласний краєзнавчий музей.

Проведення екскурсії супроводжувалося різноманітними розважально-пізнавальними заходами: вікторинами, іграми, конкурсами, а також чаєм і смаколиками :)

Наступними проєктом проведення такого виду екскурсій є екскурсія "Кінематографічне Запоріжжя".

https://www.znu.edu.ua/cms/index.php?action=news/view_details&news_id=53406&lang=ukr&news_code=na-fakulteti-fizichnogo-vikhovannya--zdorov---ya-ta-turizmu-proveli-virtualnu-ekskursiyu-oleksandrivskom-dlya-vsikh-okhochikh

Участь викладачів і студентів кафедри туризму та готельно-ресторанної справи в онлайн-презентації проєкту та курсу «DIRUT» за підтримки Програми «Erasmus+: Jean Monnet Module»

26.02.21 відбулась онлайн-презентація проєкту «DIRUT» за підтримки Програми «Erasmus+: Jean Monnet Module» Європейського Союзу. Під час заходу проєктна команда у складі декана економічного факультету Алли Череп, координаторки проєкту – доцентки кафедри міжнародної економіки, природних ресурсів та економіки міжнародного туризму Наталі Венгерської, начальниці відділу міжнародних зв'язків ЗНУ Аліни Осаул, професора кафедри маркетингу та управління персоналу Олександра Черепа, професорки кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Лариси Безкоровайної, професорки, кафедри менеджменту організацій та управління проєктами Інженерного навчально-наукового інституту ЗНУ Валентини Воронкової, доцентки кафедри садово-паркового господарства та генетики Олени Бойкої та доцента кафедри конституційного та трудового права Сергія Омельянчика представила концепцію проєкту, основну інформацію, заплановані заходи на 2021-2023 роки та «родзинки» модулів курсу DIRUT.

Команда проєкту дуже натхненна тим, що впродовж січня 2021 року надійшло 32 заявки від магістрів Запорізького національного університету на участь у пілотному курсі DIRUT. Слухачами курсу стали студенти спеціальностей 051 Економіка, 071 Облік і оподаткування, 072 Фінанси, банківська справа та страхування, 073 Менеджмент, 075 Маркетинг, 242 Туризм, 035 Філологія, 281 Публічне управління та адміністрування. Також дистанційна версія курсу викликала неабиякий інтерес у різних областях України.

Туристичну індустрію, галузь сільського туризму та громадський сектор представили запрошені гості: почесна голова громадської організації «Запорізька обласна туристична асоціація» Людмила Брацило, директорка Запорізької обласної громадської організації «Дивосвіт» Інеса Носенко, генеральна директорка оператора ТОВ «Туристична компанія «ANEX TOUR» Наталія Величко та генеральний менеджер готелю «Khortitsa Palace» Джаффар Шамія.

Захід став чудовою платформою взаємодії та налагодження комунікації задля розвитку сільського туризму на основі побудови ланцюга взаємодії «освіта-громадськість-влада-агросадиби-туристичні компанії». Адже в сучасних умовах неабияке значення відіграє інформаційне забезпечення налагодженої системи взаємозв’язків між усіма, задіяними в сільському туризмі елементами. Усі запрошені почесні гості виявили інтерес до співпраці в рамках заходів проєкту.

Координатор проєкту також ознайомила слухачів курсу з деталями поточного та підсумкового контролю курсу. Завершиться курс захистом групових або індивідуальних проєктів з розробки бізнес-моделі сільського креативного туризму задля його диверсифікації (бізнес-модель Остервальдера або Business Model Canvas). За результатами успішної підсумкової атестації слухачі курсів отримають сертифікат учасника міжнародного проєкту Erasmus+Jean Monnet.

https://www.znu.edu.ua/cms/index.php?action=news/view_details&news_id=53368&lang=ukr&news_code=u-znu-vidbulasya-onlajn-prezentatsiya-pro--ktu-ta-kursu---DIRUT---za-pidtrimki-programi---Erasmus---Jean-Monnet-Module--

На факультеті фізичного виховання, здоров’я та туризму для студентів влаштували онлайн-лекцію від фахівця галузі обслуговування

Одинадцятого березня для здобувачів ступеню вищої освіти бакалавра освітньо-професійних програм «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа» факультету фізичного виховання, здоров’я та туризму ЗНУ (ZNU, Zaporizhzhia National University) доцентка кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Анна Сидорук провела бінарну лекцію на тему «Управління ресторанними закладами». До проведення заходу залучили випускницю кафедри адміністраторку ресторанів «Monica Bellucci» і «Monkey Pizza Bar» Маргариту Леміш. Захід проходив у рамках дисципліни «Організація ресторанного господарства».

На лекційному заняті присутні розглянули такі питання, як: специфіка ресторанного бізнесу, організаційна структура закладу, особливості взаємодії працівників, їхні посадові обов’язки та складники управління, такі як стандарти, навчання, мотивація та контроль. Також під час заходу обговорили роботу ресторанних закладів у період пандемії COVID-19 і можливості їхнього виходу з кризового стану. Наприкінці лекції відбувся діалог у форматі «питання-відповіді» між студентами факультету фізичного виховання, здоров’я та туризму й запрошеною гостею. Викладачі факультету та студенти подякували Маргариті Леміш за цікаву та інформативну лекцію.

https://sites.znu.edu.ua/cms/index.php?action=news/view_details&news_id=53502&lang=ukr&news_code=na-fakulteti-fizichnogo-vikhovannya--zdorov---ya-ta-turizmu-dlya-studentiv-vlashtuvali-onlajn-lektsiyu-vid-fakhivtsya-galuzi-obslugovuvannya

ПРОВЕДЕННЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ У ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

Розширюємо горизонти та проводимо практичні заняття з дисципліни "Організація ресторанного господарства" не тільки в навчальній лабораторії "Ресторанної справи", а ще й в ресторанних закладах!

Цього разу практичне заняття було проведено в ресторанному закладі "Счастье есть", яке знаходиться поруч із Запорізьким національним університетом. Студенти мали змогу ознайомитися з закладом, переліком його продукції та послуг, власноруч виконати процес сервірування столів і подачі страв.

Дякуємо керівництву ресторанного закладу "Счастье есть" за співробітництво та участь у навчальному процесі здобувачів ступеня вищої освіти бакалавра освітньо-професійних програм "Готельно-ресторанна справа" і "Туризм" .

СТУДЕНТСЬКА АКТИВНІСТЬ


А ви чули про таке поняття, як "менторство"? А наші студенти чули і, навіть, беруть у цьому участь! Менторство - це процес взаємодії досвідченого наставника і менш досвідченого початківця з метою передачі знань, навичок, умінь та досвіду у певній сфері діяльності, а також встановлення необхідних зв'язків. Сьогодні відбулася друга зустріч представників центральної студ.ради університету з представниками студ.рад факультетів! На зустрічі було розглянуто теми командної взаємодії, тімбілдингу, рефлексії, передачі досвіду тощо.

Дякуємо Запорізький обласний центр молоді , зокрема Марії Ткаченко та Анастасії Гриценко, за проведенний захід і співпрацю зі студентським самоврядуванням Запорізького Найкращого Університету!


Проведення вебінару з питань неформальної освіти


23 квітня на факультеті фізичного виховання, здоров’я та туризму ЗНУ (ZNU, Zaporizhzhia National University) було проведено вебінар на тему «Неформальна освіта й академічна мобільність» для здобувачів вищої освіти, які навчаються за освітньо-професійними програмами «Готельно-ресторанна справа», «Туризм», «Управління в туризмі та гостинності» та «Туризмознавство».

Вебінар провела Людмила Нестеренко, керівниця навчально-методичного відділу ЗНУ. Під час проведення заходу розглянули Закон України «Про вищу освіту», «Положення Запорізького національного університету про порядок визнання результатів навчання, отриманих у неформальній освіті» та «Положення про порядок реалізації права на академічну мобільність студентів, аспірантів, докторантів, науково-педагогічних, наукових і педагогічних працівників ЗНУ», висвітлили питання особливостей неформальної освіти й академічної мобільності, процедури визнання результатів навчання, отриманих під час академічної мобільності та в неформальній освіті, необхідний перелік документів для цього.

Після доповіді здобувачі освіти мали змогу поставити питання доповідачці, на які отримали докладні відповіді.

https://www.znu.edu.ua/cms/index.php?action=news/view_details&news_id=54067&lang=ukr&news_code=dlya-zdobuvachiv-fakultetu-fizichnogo-vikhovannya--zdorov---ya-ta-turizmu-provedeno-vebinar-iz-pitan-neformalnoyi-osviti


Викладачі кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ЗНУ взяли участь у Міжнародному науково-педагогічному семінарі Вищої Школи Агробізнесу в Ломжі (Польща)


27.04 викладачі кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ЗНУ взяли участь в онлайн Міжнародному науково-педагогічному семінарі «Інтеграція закладів фахової передвищої та вищої освіти в європейський освітній простір. Розвиток міжнародного співробітництва», що був організований Вищою Школою Агробізнесу в Ломжі (Польща).

На семінарі проректором було розглянуто особливості розвитку вищої освіти в Польщі; систему акредитації на Європейському рівні; проєктну діяльність ERASMUS+; можливості подвійної освіти; організацію практичної підготовки здобувачів вищої освіти. Помічником ректора було висвітлено питання інклюзивної освіти, а також формування soft skills у Вищій Школі Агробізнесу. Було представлено наявне співробітництво ЗВО із Норвегією, Ірландією, Великобританією, Німеччиною, а також із підприємствами сфери обслуговування Італії.

Спікерами було виокремлено інформацію щодо можливостей отримання подвійного диплому здобувачам вищої освіти у Вищій Школі Агробізнесу в Ломжі (Польща), а також запропоновано співробітництво між ЗВО, що буде надалі розглядатися керівництвом вишу.

https://www.znu.edu.ua/cms/index.php?action=news/view_details&news_id=54078&lang=ukr&news_code=vikladachi-kafedri-turizmu-ta-gotelno-restorannoyi-spravi-znu-vzyali-uchast-u-mizhnarodnomu-naukovo-pedagogichnomu-seminari-vischoyi-shkoli-agrobiznesu-v-lomzhi--polscha-